Annonce

Annonce

Landbrug & Fødevarers hovedkontor ses udefra

Hos Landbrug & Fødevarer er der ikke opbakning til Dansk Folkepartis forslag om at dele Miljø- og Fødevareministeriet op i to ministerier. Foto: Ross G. Strachan/flickr/CC BY-NC-ND 2.0

L&F afviser forslag om at dele ministerium op i to

Landbrug & Fødevarer vil bevare Miljø- og Fødevareministeriet og er imod flere partiers ønske om et grønt superministerium.

SF, Enhedslisten og Alternativet ønsker at oprette et grønt superministerium, der sikrer den grønne omstilling, men der er ikke just begejstring for idéen hos Landbrug & Fødevarer (L&F).

"Vi er bange for, at et samlet grønt ministerium simpelthen bliver for uoverskueligt," siger L&F's formand, Martin Merrild, til altinget.dk.

Han frygter, at områder som fødevaresikkerhed og eksportfremme vil glide i baggrunden og foretrækker derfor den nuværende opbygning, hvor Miljø- og Fødevareministeriet består. Dermed taler han også imod Dansk Folkepartis forslag om at dele ministeriet op i to som før Venstre-regeringen kom til magten i 2015. 

Da Fagmediet Økologisk i sidste uge kontaktede L&F i anledning af DF's forslag, havde organisationen ingen kommentarer, men nu advarer Martin Merrild mod forslaget, fordi miljø- og fødevareområdet hænger så tæt sammen.

"Tag sådan noget som målrettet regulering, der skal passe i regelsæt, som både har udgangspunkt i landbrugs- og miljøregler. Der er så mange eksempler, hvor der er en dobbelthed," siger han til altinget.dk.

Modspil til Finansministeriet

Økologisk Landsforening har ikke taget stilling til, hvorvidt DF's forslag er hensigtsmæssigt eller ej, da man ikke har analyseret opdelingen til bunds endnu.

"Vi er dog ret optagede af, at både strukturen i ministerierne og den kommende politiske ledelse efter valget bliver en meget stærkere drivkraft for grøn omstilling i landbruget," sagde foreningens politiske direktør, Paul Holmbeck, i sidste uge til Fagmediet Økologisk.

Det grønne superministerium, som SF, Alternativet og Enhedslisten ønsker, skal være ansvarligt for at tjekke, om ny love tager tilstrækkeligt hensyn til miljøet og klimaet, og det skal ifølge partierne ses som et modspil til Finansministeriet.

Socialdemokratiets næstformand i folketingsgruppen, Dan Jørgensen, finder overordnet set idéen god, men afviser at gå nærmere i detaljer med partiets holdning til forslaget.

Flere artikler fra samme sektion

Folketinget øremærker flere millioner til økologi

Et politisk flertal har netop fordelt ca. fem mia. kr. til indsatser for natur, klima og havmiljø - heriblandt er flere millioner øremærket økologien.

15-04-2024 3 minutter Politik

Regeringen anerkender, at der mangler viden om, hvordan klimamiddel i foderet påvirker dyrevelfærden

Forskere er uenige om risikoen for dyrevelfærden ved at tilsætte Bovaer i foderet, men der er enighed om, at det faktisk ikke er undersøgt. Regeringen har anerkendt den manglende viden, viser et dokument sendt til EU. Alligevel vil regeringen stadig bruge 700 mio. kr. på Bovaer.

11-04-2024 5 minutter Dyrevelfærd,   Klima,   Politik,   Kvæg

Økologisk Landsforening udsætter drøftelse af NGT-planter til 2025

Økologisk Landsforenings repræsentantskab havde egentlig vedtaget en holdning til NGT i økologien, men det har en afstemning på foreningens generalforsamling ændret på.

04-04-2024 3 minutter Økologisk Landsforening,   Planteavl,   GMO og NGT